台灣鐵觀音的由來

 

傳說鐵觀音茶原產大陸安溪縣,在清朝乾隆年間由一位茶農魏蔭所發現,因魏氏篤信佛教,認為該茶樹是觀音所賜,而所製茶沉重似鐵,故名為『鐵觀音』。而木柵鐵觀音是於日據時代,木柵茶業公司委請張迺妙、張迺乾二位茶師由安溪引進,植於現木柵國小後山及指南山樟湖一帶,並因土壤、氣候適宜而大量栽植。鐵觀音茶業外形成球狀捲,曲顏色綠帶褐,有白霜,乾茶,具沈濃香氣,無火焦味者佳。

 

 

 

泡茶方法

 

以沸水溫壺後置入1/4茶量,濃度依個人喜好予以增減。第一泡第二泡約60秒第三泡以後每泡延長10秒。

 

 

 

茶の入れ方

 

沸騰しお湯で急須を十分に温めます。そのお湯は捨てます。

急須にお茶を4分目まで入れます(好みに合わせて、量を加減)。

一煎目お約60秒間お茶入れ、味が均一になるように、各湯呑み入れます。

最後の一滴まで出して下さい。二煎目も60秒間入れますが、三煎目からは10秒ずつ多目に入れます。

 

 

 

PREPARATION OF HOT

Pour boiling water into teapot in order to warm up the teapot.

Discard the water of teapot.

Add tea into teapot(about 25% amount ot teapot).

The amount of tea is adjustable.

The firs brew should be about 60 seconds. Pour tea into each teacup.

The second brew is alos about 60 seconds. From the third brew, each brew should be 10 seconds more.

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